Volite li koktele?

Legenda kaže da su nekad davno u Americi priređivane borbe pijetlova po uzoru na Španjolce. Vlasnik pijetla pobjednika imao je pravo pobjeđenom pijetlu iščupati rep, dok je vlasnik pobjeđenog morao svima platiti piće. Pića su bila miješana i u raznim bojama upravo poput pijetlovog repa. Slavilo se i nazdravljalo riječima: “Let us have a drink on the Cock’s tail!”. Pogađate – Cocktail doslovno znači pijetlov rep.

Danas kad kažemo koktel (cocktail), najčešće mislimo na mješavinu alkoholnih i bezalkoholnih pića. Iako se smatra da je koktel nastao početkom prošlog stoljeća, kada su se ova pića počela služiti pod tim nazivom, prave izvorne mješavine nastale su mnogo ranije. Čuveni liječnik Hipokrat miješao je vino i smrvljene cvjetove pelina i tako dobio vino s travama koje (danas) nazivamo vermut, stoga slobodno možemo zaključiti da “kokteli” u raznim varijantama postoje još od Hipokratovog doba.

Bez uplitanja u opće mišljenje koji koktelskoj kulturi uporno podmeće snobizam, nužan je stav da bi uživanje u alkoholnim mješavinama trebalo biti profinjeno. Komponente uključene u koktele određuju okus kojeg pamtimo godinama i ništa kao kokteli ne može ostati u tako dugom sjećanju našeg nepca.

Krenimo redom:

Zabavite se, uživajte i probajte sami jer pravljenje koktela je umjetnost pa bez unosa osobnosti koja je određena (i) temperamentom znaka u kojem ste rođeni, svaka pa i najbolja stvar ukoliko je općeznana postaje i dosadno svakodnevna.

I ne zaboravite – ovo nije umjetnost rezervirana samo za barmene – svaki uživalac može postati i dobar “mješalac”, a kokteli sve više postaju pitanje rafiniranosti, kao i upućenosti u enološke trendove.

Za početak i bazu vaših budućih eksperimenata ponuđene su mješavine (alkoholne i bezalkoholne) koje najbolje odgovaraju određenom Sunčevom znaku, držeći se onih osnovnih pravila i postavki koje garantiraju visoku kulturu pića.

Svakako, uzevši u obzir da smo sada u bujnoj sezoni voća, naši su prijedlozi koktela nešto slađi, hladniji i – nadasve šareniji🙂

Ovan

…kao zvuk čepa šampanjca, samo Ovan ima tu pršteću energiju prapočetka koji “miriše” na užitak koji tek slijedi

  • Smiksajte jednu zrelu breskvu s pola šalice smrvljenog leda, prelijte je bez cijeđenja u visoku čašu za bijelo vino i dolijte pjenušac (može naša Bakarska vodica, talijanski spumanti ili neki od njemačkih sekts).
  • Smiksajte jogurt (čaša od 200 grama) sa 100 grama borovica, šećerom po želji i sokom od pola limuna.

Bik

…slovi za pravog poznavaoca svega što finom nepcu prija

  • U veliku zdjelu stavite 1 kg jagoda posutih s 3 žlice šećera u prahu, sve prelite s 1 l vina. Ukupno vam treba 1 l slatkog desertnog vina. Ostavite u hladnjaku 2-3 h, a neposredno prije posluživanja dodajte ohlađen ostatak vina. Količina za 4 osobe.
  • Smiksajte par mladih mrkvica s jednom narančom i žličicom meda. Po želji kašu možete ukrasiti mljevenim bademima ili je procijediti u bistri sok dodavši na vrh tučeno vrhnje.

Blizanci

…dovoljno da im se nekim detaljem potakne radoznalost i nema toga što neće probati

  • 3 dl voćnog čaja s istom količinom sirupa od naranče i bocom svijetlog piva stavite u veliku staklenu zdjelu u koju na kraju dodate sitno nasjeckano sezonsko voće. Ohladite i poslužite u šampanjskim kupama. Količina za 4 osobe.
  • Pomiješajte sok od jedne rajčice, jabuke, žličice mljevene crvene paprike, peršina i prstohvat soli, dodajte par kockica leda i na kraju malo papra.

Rak

…prvi vodeni znak razumljivo da preferira sve aromatične napitke

  • Izmiješajte 2 žličice votke, 3 žličice Mentol likera, 2 žličice soka od limuna, 1 žlićicu limunovog slatkog sirupa s 0,5 dl mineralne vode i kockom leda. Ulijte u veliku koktel čašu i ukrasite svježim listićima mente i spiralom kore od limuna.
  • Smiksajte krišku dinje sa sokom od ananasa i kivija. Količinu soka ananasa i kivija odredite prema potrebi i ukusu.

Lav

…jedan od onih kojima su kokteli nezaobilazan lifestyle, a trendsetterski “Ruby” junakinja serije “Sex i grad”, jednostavno mora biti na njihovom popisu omiljenih pića

  • Juice od crvenog grejpa, votka s limunom servirani u čaši za martini sa zašećerenim vrhom. Količina i omjeri prema raspoloženju.
  • Usitnite pola banane, pola jabuke i oljuštenu marelicu (bez koštice), na kraju dodajte usitnjeni led, 1 l mlijeka i jednu žličicu meda. Sve dobro smiksajte i poslužite u niskom tumbleru. Količina za 2 osobe.

Djevica

…delikatna i vrlo zahtjevna, ali najviše sklona svemu što je prirodno

  • U visokoj čaši promiješajte 2 dl mineralne vode, sok od jedne naranče i jednu čašicu tamnog ruma s usitnjenim ledom.
  • 3 dl mlijeka, sok od jedne rajčice, 1/2 šalice pšeničnih klica i žlica meda ili slada, sve smiksajte dok ne dobijete glatku masu.

Vaga

…traži koktel koji će je prvenstveno očarati bojama kao i ukrasima

  • U šejkeru (visokoj posudi za ručno miješanje) izmiješajte 1 dl bijelog ruma, 1 dl votke, 2 žličice sirupa od naranče i 4 kockice leda. Ukrasite s 3 trešnje, korom od naranče i grančicom mente. Poslužite uz slamku i žličicu.
  • Par žličica sirupa od mente, sok od rajčice te sok od naranče i limuna izmiješajte u visokoj čaši. Količinu soka odredite ovisno o potrebi.

Škorpion

…žestok i hrabar probat će sve što mu se servira, pod uvjetom da je dovoljno “jako” i tamno

  • U visoku čašu (tumbler) ulijte ovim redom: po jednu likersku čašicu (20 grama) ruma Havana klub, tamnog ruma i suhog džina te 2 žlice likera od mente. Na kraju dopunite pjenušcem i ukrasite – gardenijom (ovo piće koje i nosi naziv Škorpion ukrašava se cvijetom gardenije).
  • Pomiješajte čašu svježeg soka od mrkve, čašu mladog lišća koprive i špinata, malu žlicu maslinovog ulja te 1 l žitne vode. Ovaj povrtni koktel ujedno je i lijek koji učinkovito čisti otrovne tvari iz tijela.

Strijelac

…samo neka je egzotična i što neobičnija mješavina, preferira slojevito slaganje pića

  • Boca pjenušca, 250 grama sladoleda od vanilije i jagode i 250 grama jagoda. Sprema se direktno u šampanjskim čašama: stavite jagode, sladoled izrezan na ploške i na kraju dopunite s pjenušcem. Količina za 6 osoba.
  • Iscijedite u sokovniku 2 krastavca. U bokal stavite 4-5 dl hladnog mlijeka i sok od krastavaca, dodajte malo soli, papra i naribanog muškatnog orašćića, dobro izmiješajte žlicom i ohladite. Ovaj se osvježavajući napitak služi u niskim tumblerima ukrašenim ploškama krastavca. Količina za 4 osobe.

Jarac

…konkretan i racionalan zadovoljit će se onim što je već provjereno i ima garanciju

  • Izmiješajte: 0,3 dl višnjinog sirupa, 0,7 dl votke, žlicu bijelog vermuta, tonik i 3 velike žlice crnog vina s 2 kocke leda. Prelijte u koktel čašu i po želji dodajte 2 žlice šlag pjene.
  • Sjemenke suncokreta, biomekinja, raži, ječma, sezama i prosa stavite preko noći da omekšaju. Sve sastojke smiksajte s jednom šalicom vode i/li voćnog soka, po želji dodajte bademe, suhe grožđice, smokve, datule i slično te ponovo kratko smiksajte. Koktel treba biti sobne temperature.

Vodenjak

…rado eksperimentira sa svim vrstama mješavina, jednako dobar “mješalac” kao i uživalac

  • U visoki tumbler stavite po: 1 likersku čašicu škotskog viskija, soka od limuna, soka od naranče i na kraju čašu dopunite tonikom.
  • U šejker stavite: 4-5 kockica leda, po čašicu soka od naranče, ananasa, grejpfruta i jedan bjelanjak. Promućkajte i procijedite u čašu za bijelo vino ili visoki tumbler, razrijedite mineralnom vodom i ukrasite ploškama limuna.

Ribe

…i na kraju ovog “puta” evo i Riba koje znaju da kokteli “graniče s nijemim svijetom”, jer kako uopće definirati nepčane senzacije?

  • Pripremite 4 kocke leda, srednje veliku dinju, 2 čašice ruma, čašicu likera od kokosa i žličicu sirupa od jagoda. Dinji odrežite plitku kalotu (poklopac), pažljivo je izdubite nožićem. Izdubljenu koru držite dvadesetak minuta u hladnjaku, ohlađenu napunite s navedenim sastojcima. “Produžite” napitak s dinjinim sokom i mineralnom vodom.
  • Kokosovo mlijeko, sok od ananasa i desetak kapi bademovog mlijeka pomiješajte s usitnjenim ledom.

Napomene: Ukoliko nije drugačije naznačeno u samom receptu, količine su date za jednu osobu. Tumbler (Delmonico) je čaša bez stalka blago sužena pri dnu, najčešće se rabi za mješavine koje sadrže puno leda i long drink.

Tekst je u nešto izmjenjenom obliku objavljen u časopisu Astrologus 62/2007.

%d bloggers like this: