Sunce na koži

Zagazili smo u ljetno godišnje doba. Toplina nam se isparava sa tijela i nikom više nije previše stalo do posla. Jedino što nam je na pameti, to je izležavanje na suncu, povremeno zatrčavanje u more i iznova sunčanje. Dok uživamo u blagodatima ljeta, nismo previše skloni razmišljati o posljedicama naših aktivnosti. Jedino što želimo jest punjenje baterija i da nas nitko ničim ne zamara. Međutim, budući da vrag nikada ne odlazi na godišnji odmor, prinuđeni smo pripaziti na posljedice sunčanja. U brojnim časopisima možemo pročitati savjete o tome kako se zaštititi, ali ne i kako stvari stoje iz ugla astrologije.

Tipove kože određujemo po elementu kojem pripada pojedini znak. Primjerice, uz element vatre vezujemo atribute toplog i suhog, stoga vatreni znaci Ovna, Lava i Strijelca pripadaju osobama izrazito suhe kože. Jedno od osnovnih svojstava suhe kože je nedostatak masnoće i manjak vlažnosti, što je čini tankom i osjetljivom pa slabije podnosi izloženost vanjskim utjecajima. Ovakav tip kože sklon je crvenilu, prhutanju, ranom nastanku bora i pucanju. Zbog svega navedenog, dugotrajno izlaganje suncu nije preporučljivo. Nužno je birati ranojutarnje ili kasnopopodnevne odlaske na plažu, a ako to ne učine, moraju se štititi suncobranom ili barem pokrivalom za glavu. Za zaštitu su nužne hidratantne kreme visokog zaštitnog faktora koje će učinkovito štititi kožu te joj istovremeno osigurati neophodnu vlažnost.

Bik, Djevica i Jarac pripadnici su elementa zemlje uz kojeg vezujemo atribute hladnog i suhog. Zbog svojstva suhoće, zemljani su znaci dijelom u sličnoj situaciji kao i vatreni, ali s tom razlikom što njihova koža posjeduje dodatne značajke zbog kojih ih svrstavamo u mješoviti tip kože, koja nije ni pretjerano suha niti masna, nego normalna. No, normalno ne isključuje problematičnost. Mješovita ili normalna koža zahtjeva jednaku pažnju kao i ostali tipovi, posebno ako je izložena sunčanju i većim temperaturama. Pretjerana izloženost će za kratko vrijeme uravnoteženu kožu pretvoriti u suhu ili ispucalu pa će tada njeni vlasnici morati postupiti jednako kao vatreni znakovi. Iako je koža zemljanih znakova po naravi zdrava i otporna, izostane li adekvatna njega, u tren će se pretvoriti u tvrdu i neelastičnu. Kupke i tuš-gelovi idealni su za pranje takve kože, dok za njegu i zaštitu najbolje rezultate daju vlažne kreme. Kako bi se spriječio prelazak u suhi tip kože, prije odlaska na počinak poželjno je rabiti masnije i hranjivije preparate.

Zračnim znakovima Blizancima, Vagama i Vodenjacima pripisujemo atribut toplog i vlažnog. Njihova je koža osobito delikatna i vrlo se lako pretvori u izrazito masnu i stoga je moraju pažljivo njegovati kako bi sve bilo u redu. Kreme i losioni zahtijevaju precizan odabir jer uz izbor masnih koje više pogoduju tipu suhe i oštećene kože, nastat će problem s raznim upalama, ali i prevelikim sjajem. S obzirom na opisano, zračni znakovi dobro podnose sunce iz razloga što im ono pomaže u isušivanju. No, treba imati na umu da su masnoća i vlažnost dvije različite stvari. Masna koža povećava elastičnost, ali vapi za vlagom iz razloga što se masnoća ponaša poput barijere. Za uklanjanje viška masnoće neophodni su povremeni peelinzi i tonik na bazi alkohola, dok za zaštitu od sunca valja koristiti laganu, nemasnu formulu koja istovremeno vlaži i štiti od ultraljubičastog zračenja.

Vodenim znakovima Rakovima, Škorpionima i Ribama pripisujemo atribute hladnog i vlažnog. Njihova je koža dosta zahvalna kao i zemljanim znakovima, stoga ne zahtijeva previše pažnje. Ipak, jedan od glavnih problema jest taj što ovi znakovi vole zanemarivati njegu adekvatnim preparatima, osobito u mladosti, čime si zasigurno ne čine nikakvu uslugu. Naravno, problem se povećava s nebrigom, ali i godinama jer im koža ima tendenciju prerasti u izrazito masnu te samim time postati zahtjevna i osjetljiva kao i kod zračnih znakova. Rakovi, Škorpioni i Ribe odlično podnose sunce, u skladu sa činjenicom što među njima ima velik broj ribara i pomoraca, odnosno onih koji su često izloženi ekstremnijim vremenskim utjecajima. No, to dobro podnošenje je ovdje najveća zamka jer se lako naviknu na to da o svojoj koži nimalo ne brinu. Nježni losioni, kreme i mlijeko prije i poslije sunčanja neće im naškoditi, spriječit će prekomjernu masnoću te istovremeno osigurati koži neophodnu vlažnost.

Napomena: Objavljeno 6. srpnja 2009. / Novi list / Prilog: Ljetni horoskop

Advertisements
%d bloggers like this: