Ponašanje za stolom

Znamo da pravila ponašanja za stolom nisu svugdje ista, pa se primjerice u Japanu glasno srkanje juhe ne smatra nepristojnim, međutim u zapadnoj kulturi, srkanje, podrigivanje, mljackanje i grebanje nožem po tanjuru, znak je grubog kršenja elementarnih pravila ponašanja.

Razgovori za stolom trebali bi biti kao i jelo – ukusni, lagani i, u prenesenom smislu, lako probavljivi. Iz toga proizlazi i staro pravilo: sadržaji kao što su politika, religija, novac ili bolesti su nepoželjni.

I astrologija ima štošta reći o ponašanju za stolom, te vrijedi li baš uvijek poznata  izreka ” kako u jelu –  tako i na djelu”. Stoga, pogledajte ovaj šaljivi tekst i zabavite se 🙂

Ovan
Najviše voli neformalno druženje uz švedski stol. Prvi će započeti s jelom  i neće prezati od razgovora s punim ustima što podrazumijeva da će  susjede svako malo  poprskati kapljicama sline ili komadićima hrane. Neće mu biti strano jesti prstima pa s njim svakako izbjegnite rukovanje.

Bik
Umjesto na koljena salvetu će staviti oko vrata, jer je tako siguran da mu kravata neće završiti u juhi. Obožava jesti i s uživanjem će se prepustiti blagodatima stola, negodujući jedino ako hrane nema dovoljno ili je previše začinjena.

Blizanac
To je onaj koji u isto vrijeme razgovora mobitelom, vilicom premeće hranu po tanjuru, ogleda se oko sebe ili radoznalo viri u susjedov tanjur. Uza sve to ostat će i dovoljno slobodnog prostora za flert s osobom koja sjedi preko puta.

Rak
Ovo su pravi majstori u kulinarstvu, naime Rak voli i kuhati i jesti, pa će sva njegova pažnja biti usmjerena na trpezu. U tom gurmanskom zanosu moguće je da bude i pomalo nespretan; prolije čašu crnog vina na koljena  ili umakom “obilježi” i bijeli stolnjak  i svoje rukave.

Lav
Za njega svako jelo predstavlja svojevrsni ritual ili mali intimni praznik. Obožava lijepo aranžirani stol, kristalne čaše i  skupocjen pribor za jelo.
Lav je tradicionalist koji zna pravila i dobro će paziti na svoje ponašanje, sve dok ne popije čašicu previše. A tada  – zabavi nema kraja!

Djevica
Konobari se užasavaju njenih posjeta jer je u stanju rendgenskim  očima pregledavati pribor za jelo i glasno komentirati bistrinu čaša.  Iako se za vrijeme jela  ponaša pristojno, bolje je da se kloni alkohola s obzirom da je u trenutcima opuštanja  njeno ponašanje daleko od djevičanskog.

Vaga
Ponašanje za stolom joj je  nadasve uglađeno i odmjereno. Vaga se drži kao da je upravo završila tečaj bontona pa se njenim manirama i ophođenju ne može naći i najmanja zamjerka. No, ako joj je Venera ugrožena, od nje možemo očekivati “manire” vrlo slične Ovnu.

Škorpion
Ovaj će se zodijački kameleon najuspješnije prilagoditi svojoj okolini, pa će mu ponašanje u restoranu biti primjereno no, nađe li se na nekom slavlju uz odojka na ražnju i plastičnim priborom za jelo, bez  zadrške će stolnjakom brisati ruke i gasiti cigaretu u čaši.

Strijelac
On je izrazito neformalan i svaki kodeks ponašanja doživljava kao stegu i napad na svoju “kreativnu” slobodu. Uživat će u  kršenju pravila pa će se za stolom ponašati upravo onako kako ne treba. Bit će bučan, nametljiv i potpuno neosjetljiv na suptilna upozorenja.

Jarac
Znak koji se školski drži kodeksa ponašanja za stolom,  pa jedino što mu se može zamjeriti je krutost u ophođenju i nedostatak opuštenosti. Niste li sigurni koji pribor morate upotrijebiti za koje jelo, samo pratite njega –  on je to već davno dobro proučio.

Vodenjak
Slično kao Strijelac, Vodenjak će često pokazivati prijezir prema pravilima i zavisno o prilici u kojoj se nađe izrugivati se nekima, po njemu, nepotrebnim ograničenjima. Rado će govoriti punim ustima, jesti rukama ili srkati a sve kako bi se razlikovao od  “ukočenih snobova”.

Ribe
Ribe ne spadaju u znakove koji se mogu podičiti urednošću. Tako će i za stolom pokazivati nemarnost i rastresenost, pa se može desiti da proljeva vino po sebi i drugima,  rukama dodiruje pa vraća hranu ili  pije iz tuđih čaša,  što će osjetljivije očevidce ove katastrofe  nagnati u brzi bijeg.

Napomena: Objavljeno u godišnjem horoskopu Novog lista.

Advertisements
%d bloggers like this: