Zmijonosac nije horoskopski znak

Ako ste se kojim slučajem i poradovali čuvši vijest o novom 13. astrološkom znaku Zmijonosca koja je ovih dana preplavila medije i nabrzinu izračunali kako više niste samozatajna Djevica – već gordi Lav ili ste umjesto vjetropirastog znaka Blizanca odjednom postali staloženi Bik, morat ćemo vas razočarati 🙂

Naime, u zadnjih dvadesetak godina u nekoliko su se navrata u medijima pojavile špekulacije o 13. znaku zodijaka Zmijonoscu i u pravilu su ti napisi dizali veliku prašinu. Neki su astrolozi, u želji da budu zapamćeni, pokušavali “redizajnirati” astrologiju pa su jedno vrijeme Zmijonosca uvrštavali u svoje godišnje, mjesečne i tjedne prognoze. Sve to svakako nije imalo smisla jer u astrologiji ne postoji nešto što bi se moglo nazvati 13. znak zodijaka!

Da pojasnimo, Zmijonosac (lat. Ophiuchus) nije astrološki znak, nego konstelacija, zviježđe. Dakle, nije sporno da zviježđe Zmijonosca postoji ali to ne treba povezivati sa zodijačkim znakom iz razloga što zodijački znakovi predstavljaju segmente ekliptike, odnosno putanje Sunca oko zemlje u godini dana. To znači da zodijak počinje na proljetnoj točki, koja se nalazi na nula stupnjeva Ovna te će prvih 30 dana od proljeća uvijek biti vladavina Ovna, idućih 30 dana vladavina Bika i tako redom. Dakle, zapadna se astrologija ne bazira na konstelacijama zvijezda, nego na četiri godišnja doba od kojih svaki ima svoj početak, sredinu i kraj, a sve to zajedno čini 12 znakova zodijaka.

Za razliku od  astrologije, astronomske činjenice su  matematički dokazive no, vjerujemo da nedavni navodi astronoma Parkea Kunklea nikad ne bi dobili toliki medijski značaj da se u svom obraćanju javnosti nije dotakao i astrologije. Naime, koliko god astronomija imala status znanosti, puno veće zanimanje javnosti uvijek će izazvati njena starija sestra – astrologija.

Advertisements

One response to this post.

  1. Posted by maya on 16/02/2011 at 11:39

    Bravo za tekst! kratko i jasno!

Comments are closed.

%d bloggers like this: