Razgovor s početnikom

Prekapala sam po arhivi računala i naišla na mail koji sam pisala prije ravno 12 godina 🙂 Pitanje je bilo kako što prije naučiti natalnu astrologiju i sinastriju kako bi se moglo odmah početi raditi s klijentima. Naravno da je taj zahtjev moralno upitan iz razloga što nema sumnje da je osobi cilj isključivo zarada. Nakon što sam odgovor iznova pročitala, pomislila sam da je prava šteta to ne objaviti i odlučila se to sada učiniti.

Dragi Luka 🙂

Pitao si me o tome kako je najbolje tumačiti natalnu kartu, pa da ti odgovorim.

Tumačenju treba pristupiti ovim slijedom:

Prva kuća je najbitnija jer je vladar prve kuće najbitniji element, maltene vladar cijelog horoskopa. Stvari se povezuju smislom i selekcijom, a ne uporabom svih prisutnih elemenata. Kreneš od prve kuće, odrediš vladara prve kuće, gledaš u kojem je znaku i u kojoj kući, pogledaš kako je položen po snazi djelovanja, uključiš aspekte i objediniš sve u jednu cjelinu. Pogledaš ima li koja planeta u prvoj kući jer ona voli modificirati osobine rođenog i opet objediniš sve faktore. Spojiš značenje vladara s eventualnim stanjem planeta u prvoj kući. Uvijek sve spajaš. Problem je što se to ne može naučiti teorijski, već praksom. I tu nema pomoći. Mi smo potrošili na to godine i godine. I željeli bi da možemo tu tvoju silnu energiju usmjeriti u pravom smjeru, a to baš i nije lako.

Nikakva brzina nije moguća kada je sinteza astroloških elemenata u pitanju. O sinastriji da ne govorimo jer za dobru sinastriju, moraš savršeno raditi sintezu natalne karte. Upravo zato što je sinastrija dvostruka sinteza natalnih karata koje povezujemo smislom, a ne samo razmještajem planeta po poljima. A gdje su aspekti, odvajanje bitnog od nebitnog itd.

Dakle, analizi natalne karte pristupaš ovako:

  • osoba je takva kakvo je stanje prve kuće i vladara prve kuće
  • posao gledamo kroz drugu, šestu i desetu kuću
  • ljubav gledamo kroz petu i sedmu (sedma je brak, peta su djeca)
  • zdravlje gledamo kroz prvu, šestu i osmu kuću

Uvijek gledaš prvu kuću kao ključnu u razmatranjima svih ostalih kuća jer kakva je osoba, takve su joj i sklonosti u svakom smislu, a sasvim lako jedna dominanta, pobije druge elemente zbog svoje snage, ali tu ti ne možemo pomoći i ispričati ti kako to ide jer se taj osjećaj stiče iskustvom u radu.

Sjećaš se da sam ti jednom rekla: Kad počinješ raditi astrologiju, najprije radi sebi i najbližima da vidiš kako to funkcionira i tek onda ideš na ljude koje ne poznaješ. Nije da te "zastrašujem", ali vidi, Tedi je 15 godina u tome, ja 7 i još učim i učim, a sinastrije se hvatam samo u iznimnim slučajevima. Uz ostale osnovne elemente koje imaš, gdje su još razvoj osobe i transformacije, što znači da trebaš dobro ovladati i prognostikom.

Tumačenje natalne i sinastrijske karte u finalnom dijelu, priča je koju nikako ne možeš povezati ni s jednim astrološkim pojmom. Kad klijentu daješ finalni proizvod, ne smiješ mu davati astrološku terminologiju, on to ne razumije i na kraju nije ga ni briga kako si došao do toga, njega zanima priča, savjet, prognoza…

Dakle, moj ti je savjet: Uspori jer će ti se u suprotnom sve "smješati" u glavi i nastat će teška zbrka. U početku se svi hvatamo knjiga jer je nužno da naučimo, pa i napamet, osnovnu simboliku planeta, znakova, kuća i tek kad odbacimo knjige sposobni smo raditi sintezu, a do tada je to samo analiza po segmentima… a i za to je potrebno nekoliko godina.

Evo, ja sam poslije par godina bubanja čak i ostavila astrologiju jedno godinu dana da mi se sve posloži i onda se opet uhvatila učenja do dana današnjeg, ali s malim pauzama. Tedi ne može nabrojati krize koje je imao s tim, neko vrijeme je odbijao raditi ikakve horoskope jer nikako nije bio zadovoljan s kvalitetom vlastitog znanja… Hehe, još dan danas nije potpuno zadovoljan s tom kvalitetom i ljuti se na sebe što nije svladao Indijsku astrologiju. A Indijska je tek teška za polovit konce, i tri put više od zapadne.

Eto, to sam ti htjela odavno napisati. Dakle, potrebno je strpljenje i da ne budeš površan. U astrologiji nisu moguće brzopletosti jer se to odražava na onom najbitnijem – kvaliteti. Dragi Luka, astrolozi se međusobno razlikuju upravo po toj kvaliteti i sposobnosti sinteze. Ni po čemu drugome.

Nadam se da će ti ovaj mail pomoći da ne napraviš previše grešaka u startu 🙂

Za komentare svratite na Facebook!

Advertisements
%d bloggers like this: